• Seminar im „WE-Heraeus-Hörsaal“ des Physikzentrums Bad Honnef. Die Reihe „WE-Heraeus-Seminare“ ist das Flaggschiff im Förder- programm der Wilhelm und Else Heraeus-Stiftung.

• Die Stiftung fördert alternative Konzepte für den Physikunterricht. Das „Einsteinmobil“ liefert auf Anfrage interaktive Experimente zur Relativitätstheorie frei Haus an Schulen.

WE-Heraeus Physics School: The Physics Behind Systems Biology

Physikschule

Jacobs University Bremen, Deutschland
Veranstaltung von 06 Jul 2015 bis 12 Jul 2015

Scientific organizers: • Prof. M.T. Hütt, JU Bremen Prof. Nicole Radde, U Stuttgart

Scope

Systems Biology is a relatively young research field that aims at a holistic understanding of the mechanisms underlying biological systems. This is achieved by the interplay between experiments and modeling approaches, in which the system at hand is interpreted as a dynamic interaction network whose characteristic properties emerge from network topology and its dynamic behavior.

Promoted by large funding programs, Systems Biology has gained increasing attention in the recent years. However, it is often forgotten that many approaches that are used in this field have their origins in the Natural Sciences, in particular, Physics. Examples include the formulation and analysis of nonlinear models, the theory of complex networks, the characterization of stochastic phenomena and noise, as well as statistical methods for model identification.

The Physics School aims at illuminating the Physics foundations of Systems Biology and show how this novel discipline stands on a basis paved by physical principles. Core topics are complex networks, robustness of biological processes, methods of mathematical modeling, synchronization and cellular rhythms.

The target audience of this WE-Heraeus Physics School are graduate students who are interested in Systems Biology, as well as PhD students and postdoctoral researchers who work in this field.

Kontakts.meier@jacobs-university.de
Webseitehttp://physsysbio2015.user.jacobs-university.de/
VeranstaltungsortJacobs University Bremen, Campus Ring 1, 28759 Bremen, Deutschland