639. WE-Heraeus-Seminar: Aerosols-clouds-precipitation and Climate: Towards a Flux-closure Field Campaign

Veranstaltung von 03 Apr 2017 bis 05 Apr 2017

Scientific organizers: Prof. J. Quaas, U Leipzig
Seminarbericht

Scope

It is convened by the ACPC initiative of ileaps, GEWEX and IGAC.

The goal of the seminar is to make progress on a quantiative understanding of aerosol-cloud-precipitation-climate interactions along the ACPC Science approach.

The seminar specifically will investigate on the basis of the model simulations which observations are most promising to identify signatures of aerosol effects on clouds and precipitation despite the large natural variability. This research benefits from experience with “observations systems simulation experiments” (OSSE). In all discussions, ACPC modelers and observationalists interact closely to address the individual components of aerosols, clouds, precipitation, and radiation, as well as their interactions.

Kontaktjohannes.quaas@uni-leipzig.de
Webseitehttp://research.uni-leipzig.de/acpc/meeting2017.html