633. WE-Heraeus-Seminar: Spin-Orbit Dynamics – Connecting Timescales from Nanoseconds to Femtoseconds

Veranstaltung von 04 Jan 2017 bis 06 Jan 2017

Scientific organizers: Dr. M. Weiler, MWI Garching • Prof. S. Mathias, U GöttingenDr. T. Kampfrath, FHI Berlin
Seminarbericht

Scope
Spin-orbit coupling plays a central role in spin dynamics and acts as a link connecting the nano- and femtosecond time scales. For instance, in conducting multilayers of paramagnetic and magnetically ordered thin films, spin-orbit coupling enables control of the magnetization through electrical currents. These so-called spin-orbit torques are fundamentally interesting and exhibit substantial potential for future applications.

Nevertheless, the investigation of spin-orbit torques has so far concentrated on time scales much slower than the intrinsic time scale of spin-orbit coupling. In complementary studies, the femtosecond laser community investigates magnetization dynamics on the time scales of spin-orbit coupling. Central research points in this field are, for instance, spin-polarized ultrafast superdiffusive currents and spin-flip processes via Elliot-Yafet scattering. Although the fields of spin-orbit torques and femtosecond magnetization dynamics are so far quite disconnected, they both deal with the coupling of spins to light, electron currents and lattice vibrations that altogether determine the dynamical response of the magnetic material.

The goal of this seminar is to bridge the time-scale gap between the two worlds of nanosecond magneto-electronics and femtosecond magnetization dynamics by bringing together researchers from the fields of spin-orbit torques and femtosecond magnetization dynamics. The seminar aim at encouraging research that enables an understanding of the interaction of magnetic moments with electrical currents on the time scale of spin-orbit coupling.

KontaktMathias.Weiler@wmi.badw.de
Webseitehttp://weh633.wmi.badw.de/