634. WE-Heraeus-Seminar: Merging Micro- and Nano-Optics: 3D Printing for Advanced and Functional Optics

Veranstaltung von 09 Jan 2017 bis 11 Jan 2017

Scientific organizers: Prof. H. Giessen • Prof. A. Herkommer, U Stuttgart
Seminarbericht

Scope

3D printing revolutionalized the manufacturing of complex shapes in the last few years. The sub-micrometer scale is accessible via femtosecond two photon-absorption. This allows to fabricate tiny optical free form surfaces, resulting in cheap high-quality microoptical elements. Such elements are the key for micro- and nano-optics and can find applications in miniaturized cameras, sensors, or endoscopes.

Goal of this seminar is a fruitful exchange between leading researchers in the field of micro- and nano-optics, which leads to novel ideas and applications. Topics of the seminar include, but are not restricted to:

• Fundamental limits of micro- and nano-optical systems
  • Advanced fabrication of micro-optical systems
  • Combination of micro- and nano-optics
  • Plasmonics and metasurfaces in micro-optical systems
  • Applications of micro-optical systems in the life-sciences
  • Microscale optoelectronics
  • Micro-optical elements for beam shaping and lighting
  • Active micro- and nano-optics
  • Functional micro- and nano-optics
  • Improvements in direct laser writing: resolution, speed, accuracy
  • Materials and material properties for micro-optics