WE-Heraeus Summer School: Physics of the Ocean

Physikschule

Veranstaltung von 09 Jul 2017 bis 14 Jul 2017

Scientific organizers: Prof. M. Visbeck, HZ Kiel • Prof. D. Marshall, U Oxford/UK

The summer school includes not only lectures on ocean physics, but also addresses its interaction with the global climate, marine biogeochemical and ecological systems, as well as overarching topics in marine research. This comprehensive and integrative approach shall provide the participants with the necessary basis to orient themselves in present and future large international research programs (e.g. WCRP - CLIVAR, IGBP - IMBER, IOC - GOOS), many of which specifically address the interfaces and interactions between the ocean physics and other environmental compartments. Moreover, the summer school is expected to advance the interaction and collaboration between young scientists active in this research area.

Environmental Physics is a rapidly growing research area, focusing on processes within our environment, i.e., in the atmosphere, hydrosphere, cryosphere, geosphere, and biosphere. Physical ocean processes directly affect the global distribution and transports of ocean properties ranging from mass and temperature to the many dissolved substances (for example salt, nutrients, oxygen, CO2). Ocean processes are of particular relevance for the global and regional climate systems, and they set the stage for marine element cycling and the marine ecosystem as a whole. Oceanographers study the fluxes of energy and matter in the ocean using direct observation, modeling and theory. The relevant scales range from vertical ocean mixing at the micro scale (cm) to mesoscale stirring (km) right up to the planetary scale of the global ocean circulation. From the regional to the local scale, coastal seas host a suite of physical processes relevant for understanding the effects of external pressures due to environmental change (from climate to population growth associated with eutrophication, dredging, and offshore constructions).

A large part of the education and training in ocean physics is done in conjunction with related disciplines, such as meteorology, marine biogeochemistry, or geophysics.

Kontaktskeiser@geomar.de
Webseitehttps://conferences.geomar.de/conferenceDisplay.py?ovw=True&confId=7