661. WE-Heraeus-Seminar: Nonlinear Dynamics, Optimization and Control of Distributed Energy Systems

Veranstaltung von 29 Jan 2018 bis 31 Jan 2018

Scientific organizers: Prof. J. Knebel • Dr. T. Faulwasser, KIT Karlsruhe • Dr. M. Robinius • Dr. D. Witthaut, FZ Jülich
Lächelnd Apply now on seminar webpage!

Scope

The modelling and analysis of dynamics of complex networks, such as the energy system and its future multi-modal extension, is at its core a question of Physics. Many urgent questions arising in the context of the energy transition directly relate to fundamental problems in statistical physics and nonlinear dynamics of networks.

A cooperation beyond the borders of traditional scientific disciplines is inevitable to meet the challenges of the energy transition. Physicists, applied mathematicians and systems engineers must work closely together, develop a common scientific language and share methods, tools, and data.

The scientific scope of the proposed 661. WE-Heraeus-Seminar is located precisely at the interface between these key enabling disciplines of the energy transition.

The seminar will bring together PhD students, young postdocs from Germany and all over Europe with international experts from academia and industry. Thereby creating a platform for fruitful scientific discussions and seeding future inter-academia and industry-academia collaborations.

The seminar will provide a platform to discuss and investigate important trends in nonlinear dynamics, optimization, and control of such distributed energy systems. In order to narrow down the above mentioned challenges, we will focus on two closely related core topics, which are of major interest in this context.

• Topic 1 - Modelling and analysis of complex energy network dynamics
  • Topic 2 - Challenges in the design and operation of future energy grids

Topic 1 will focus on the aspects of simulation, analysis, and understanding the dynamics of large-scale multi-modal energy systems. Topic 2 extends the scope from analysis and understanding of existing energy grids towards the design and operation principles of future cross-coupled networks.

Kontaktjoachim.knebel@kit.edu
Webseitehttp://www.sci.kit.edu/heraeus.php