675. WE-Heraeus-Seminar: Delayed Complex Systems

Veranstaltung von 02 Jul 2018 bis 05 Jul 2018

Scientific organizers: Dr. A. Otto, TU Chemnitz • Prof. G. Radons, TU Chemnitz • Dr. W. Just, U London/UK
Lächelnd Apply now on seminar webpage!

Scope

Time delays play an important role in many applications in physics, biology and engineering. They appear, for example, in systems where signal propagation, memory effects or processing delays cannot be neglected. As a result these systems are described by delay differential equations.

The aim of the 675. WE-Heraeus Seminar: Delayed Complex Systems 2018 is to bring together leading scientists and young researchers working on nonlinear time delay systems, complex networks and spatially extended systems with time delays. The possibility for a fruitful scientific exchange on new fundamental aspects and recent developments in applications of time delay systems is given by the unique format of the Wilhelm and Else Heraeus Seminars in the Physikzentrum Bad Honnef.

The topics include but are not limited to:

• Laser dynamics with external (delayed) feedback
  • Time delayed feedback control
  • Complex dynamics and synchronization in delay coupled systems
  • The role of delays in population dynamics and epidemiology
  • Effects of nonlinearities and delays in engineering applications
  • Fundamental aspects of systems with variable or state-dependent delay

Kontaktandreas.otto@physik.tu-chemnitz.de
Webseitehttps://www.tu-chemnitz.de/physik/KSND/dcs2018/index.php