676. WE-Heraeus-Seminar: Novel Optical Clocks in Atoms and Nuclei

Veranstaltung von 09 Jul 2018 bis 12 Jul 2018

Scientific organizers: Prof. T. Schumm • Dr. S. Stellmer, TU Wien/AUT • Prof. E. Peik, PTB Braunschweig
Lächelnd Apply now on seminar webpage!

Scope

The goal of the seminar is to discuss conceptually novel approaches to optical frequency standards and clocks. Despite the remarkable precision already realized in current atomic clock worldwide, there is a wide range of concepts for next-generation devices, rooted in very different physical systems. The aim of the seminar is to provide a comprehensive overview on the current state of discussion and shape a community.

A special candidate for a future optical clock is the low-energy isomeric state in Thorium-229, opening the road towards nuclear clocks. The Wilhelm and Else Heraeus Seminar will resume the current state of knowledge on this exciting system and connect the worldwide community in this field. The seminar is jointly organized with the EU-FET-Open consortium of nuClock.

Also, we want to identify and discuss new applications of precision frequency and time standards, in particular regarding constraining possible variations of fundamental constants, clock-based geodesy, and gravitational wave detection.

The conference language will be English.

Kontaktthorsten.schumm@tuwien.ac.at
Webseitehttps://www.ptb.de/cms/presseaktuelles/messenevents/internationale-konferenzen/676-we-heraeus-seminar.html